Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

"ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ" . Ενα ντοκιμαντέρ για την οικογένεια Ξυλούρη




Η μουσική παραδοση της Κρήτης μέσα από την ιστορία τριών γενεών που συνδέονται με τον τόπο καταγωγής τους.
Η μουσική παραδοση της Κρήτης μέσα από την ιστορία τριών γενεών που συνδέονται με τον τόπο καταγωγής τους.


Τρεις γενιές τώρα, από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τον αδελφό του Ψαραντώνη, μέχρι και τα παιδιά και εγγόνια τους, η οικογένεια κρατάει ζωντανή την μουσική παράδοση του Κρήτης, την εξελίσσει και τη μεταφέρει σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. 
Στην « Οικογενειακή Υπόθεση» (A Family Affair) ξετυλίγεται η ιστορία της πολυτάλαντης οικογένειας Ξυλούρη, η οποία αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Ιανουαρίου. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη, τα παιδιά του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια παντού: στο στούντιο και τις πρόβες, τις συναυλίες και τα ταξίδια, στις μουσικές τους ανησυχίες και στις επαγγελματικές προκλήσεις, στην καθημερινότητα και στις προσωπικές τους στιγμές. Μέσα σε διάστημα δύο ετών, πολλά αλλάζουν και όλοι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Από τα ορεινά τοπία των Ανωγείων μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας, ξεδιπλώνεται το πορτρέτο μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από τη μουσική. 
Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2015 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ.  Την ίδια μέρα ξεκινάει η κινηματογραφική διανομή στην Αθήνα (αποκλειστικά στον ΔΑΝΑΟ). Στις 14 Ιανουαρίου, θα γίνει η Κρητική πρεμιέρα στο Ηράκλειο (κινηματογράφος ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ) και στις 15 Ιανουαρίου ξεκινάει η προβολή σε κινηματογράφους στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο και ειδικές προβολές με τους δημιουργούς της ταινίας σε όλη την Κρήτη. Στις 29 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι προβολές στη Θεσσαλονίκη (κινηματογράφος ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ). 
Τέλη Ιανουαρίου θα γίνει η διεθνής πρεμιέρα στη Γαλλία και αμέσως μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Εντός του 2015, η ταινία θα προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Η ταινία μουσικής και περιοδείας σε Κρήτη, Ελλάδα μέχρι Αυστραλία αποτελεί μια εξαίρετη προσπάθεια αποτύπωσης, καταγραφής και ανάδειξης της κρητικής μουσικής παράδοσης, αλλά με τον μοναδικό της τρόπο προβάλλει την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. 
Για να ακούσετε το soundtrack της ταινίας κάντε κλικ εδώ

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η «Οικογενειακή Υπόθεση» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της οικογένειας και της μουσικής, μέσα από τη ζωή μια ιστορικής οικογένειας. Είναι η ιστορία μια μοναδικής μουσικής παράδοσης και των ανθρώπων που την κουβαλούν. Η ταινία αποκαλύπτει πώς τρεις διαφορετικές γενιές της οικογένειας σχετίζονται με την παράδοση και πόσο τους επηρεάζει στις επιλογές τους. Πόση ελευθερία έχουν να αποφασίζουν -για τη ζωή τους και για τη μουσική τους- όταν μια τόσο ζωντανή, πλούσια και βαριά κληρονομιά συνοδεύει το κάθε τους βήμα; Τι σημαίνει για εμάς σήμερα αυτή η κληρονομιά; Η ιστορία επικεντρώνεται στη ζωή του Ψαρογιώργη που περιοδεύει παίζοντας μουσική στην Κρήτη και σε όλο τον κόσμο: είναι ο συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης, η γέφυρα μεταξύ του πατέρα του, του θρυλικού λυράρη Ψαραντώνη, και των τριών παιδιών του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη.
Η Αγγελική Αριστομενοπούλου είναι σκηνοθέτης με πολυετή πείρα στα μουσικά ντοκιμαντέρ. Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στη σειρά ντοκιμαντέρ «Μουσικές του Κόσμου» της ΕΡΤ, μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του είδους της. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 30 μουσικά ντοκιμαντέρ με θέματα από όλο τον κόσμο και με προβολή σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια όπως το CBC/Canada, το Al-Jazeera/UK, το Czech & Slovenian TV. Η τελευταία της ταινία μεγάλου μήκους, «Ταξιδιάρα Ψυχή» απέσπασε το βραβείο διεθνών κριτικών FIPRESCI στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2010.



       


ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/795044/gallery/politismos/kinhmatografos/oikogeneiakh-ypo8esh-ena-ntokimanter-gia-thn-oikogeneia-3yloyrh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου