Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΟΥ

                    

Η επικείμενη κατασκευή του φράγματος στο Τσικαλαριό αποτελεί, ίσως, μια από τις πιο ολέθριες επιλογές που έγιναν ποτέ για το φυσικό περιβάλλον της Νάξου. Πρόκειται για ένα έργο φαραωνικό για την κλίμακα του νησιού: 46 μέτρα ύψος, 230 μήκος στέψης, με χωρητικότητα γύρω στα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, θα κατακλύσει περίπου 250 στρέμματα γη. Για την κατασκευή του έργου δεν υπήρξε ποτέ κάποιο λαϊκό αίτημα, ήταν προϊόν στρατηγικών σχεδιασμών του υπουργείου γεωργίας που κάποια στιγμή συναντήθηκε με μικροπολιτικές φιλοδοξίες και συμφέροντα διάφορων τοπικών κομματαρχών και πολιτικών παραγόντων για λόγους απόκτησης εκλογικής πελατείας. Αυτή ήταν εν πολλοίς η ωφελιμότητα των εξαγγελιών για το φράγμα.
Σαν έργο καθαυτό στερείται ορθολογισμού, αφού χρήματα υπάρχουν μόνο για τον ταμιευτήρα. Για τα αρδευτικά δίκτυα ούτε πρόβλεψη, ούτε σχεδιασμός, ούτε χρήματα αλλά ούτε και κάποια χρονική δέσμευση για την υλοποίησή τους δεν υπάρχει. Επιπλέον, ο φραγμός των χειμάρρων στο κέντρο του νησιού θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο κατάντη του φράγματος: στα πηγάδια, στον υδροφόρο ορίζοντα του Λιβαδιού, ακόμη και στον υγρότοπο της Αλυκής.
Εκτός όμως από τα προβλήματα που θα προκαλέσει το φράγμα στο μέλλον, σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του Δασονομείου Νάξου, ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ (πλατάνια, ιτιές, πρινιές και ελιές) στην περιοχή που θα καταλάβει η λεκάνη. Είναι η ίδια περιοχή που η Περιβαλλοντική Μελέτη περιγράφει σαν ασήμαντη φρυγανώδη βλάστηση. Δηλαδή, 1000 δέντρα είναι ασήμαντα, και ειδικά για ένα κυκλαδονήσι;
Αυτές τις μέρες στη νότια Γαλλία, στο δάσος Σιβάν διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας όπου χιλιάδες διαδηλωτές υπερασπίζονται το δάσος και τον σημαντικό υγρότοπο Τεστέτ από ένα φράγμα που είναι το μισό (1.500 κ.μ.) από αυτό που θα κατασκευαστεί σε ένα μικρό νησί όπως είναι η Νάξος. Οι διαδηλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή και τη βαρβαρότητα της αστυνομίας, και ο 21χρονος φοιτητής Ρεμί Φραιζ έπεσε νεκρός από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έριξαν οι αστυνομικοί.
Ο αγώνας στη Γαλλία ή ακόμα πιο κοντά μας, στις Σκουριές της Χαλκιδικής δείχνει ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κοινότητες οι οποίες αγαπούν και υπερασπίζονται τον τόπο τους και τη φύση, αγωνιστές που δεν προσκυνούν τα ιερά και όσια της ανάπτυξης και του οικονομικού μεγαλοϊδεατισμού, που αγωνίζονται δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους ενάντια στα αρπακτικά κράτους και κεφαλαίου.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, συνεπής στην θέση της ότι το φράγμα του Τσικαλαριού θα προκαλέσει μόνο καταστροφή και παρά την προπαγάνδα περί δήθεν χρησιμότητας που αναπτύσσουν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και εργολάβοι για να καρπωθούν πολιτικά και οικονομικά οφέλη, καλεί σε πεζοπορία γνωριμίας με την περιοχή που θα καταστραφεί από την κατασκευή του φράγματος πριν ακόμα κατακρεουργηθεί, τηνΚυριακή 2 Νοεμβρίου στις 9.30 το πρωί. Σημείο συνάντησης είναι η Κάτω Ποταμιά, στον κεντρικό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου