Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αναρχικοί του Σάο Πάολο Διαδηλώνουν Eναντίον του World Cup

amartins-protesto-saopaulo-5614.jpg


Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του κέντρου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία το Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ήλιος έκαιγε και η θερμοκρασία άγγιζε τους 29 βαθμούς, ενώ ο κόσμος συγκεντρωνόταν στην Avenida Paulista με σημαίες, τύμπανα και - σε πολλές περιπτώσεις - μαύρα ρούχα και μάσκες. Η πορεία αυτή θεωρείται ως η πρώτη δράση κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 που θα γίνει στο Σάο Πάολο, ενώ έλαβε χώρα την ημέρα που η πόλη γιόρταζε την 460ή επέτειό της.
Ο κόσμος έχει ενοχληθεί από την ιδέα της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου εδώ και αρκετό καιρό. Υποθέτω ότι η σκέψη των δεκάδων χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου να συνωστίζονται στους δρόμους, κατουρώντας την επίσημη μπύρα του τουρνουά στον τοίχο του σπιτιού τους για ένα μήνα δεν είναι και τόσο ελκυστική. Ωστόσο το κυριότερο παράπονο αφορά στο τεράστιο κόστος της κατασκευής των υποδομών για τη φιλοξενία τους, ενώ την ίδια ώρα οι τοπικές κοινωνίες έχουν τρομερή ανάγκη για επενδύσεις. Σε μια προσπάθειά της να καθησυχάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση δημιούργησε τρεις ιστοσελίδες όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα έξοδά που θα γίνονται. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια για διαφάνεια αποδείχτηκε απογοητευτική, με ένα δύσχρηστο site, το οποίο δίνει συχνά αντιφατικές, λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.
Έτσι το Σάββατο, οι αναρχικοί παρέλασαν με ενωμένα χέρια, φωνάζοντας ένα ζωώδες: «Uh, uh, uh, uh» ενώ περπατούσαν. Ήταν κάπως τρομακτικό. Οι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες μπαρ έκλειναν τις επιχειρήσεις τους ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν παντού. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, ήταν ο αποδέκτης ενός συνθήματος: «Γεια σου, Dilma, μ 'ακούς;» ούρλιαζαν οι διαδηλωτές. «Θα γίνει μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο!». Όπως ήταν αναμενόμενο, λέγεται ότι τα ΜΑΤ της χώρας ήταν τόσο καλά προετοιμασμένα όσο και οι χορευτές της Samba που θα εμφανιστούν πριν από την τελετή έναρξης στις 12 Ιουνίου.
Ενώ έπεφτε το σκοτάδι, οι αναρχικοί παρέλασαν κατά μήκος της Rua Augusta, καταλαμβάνοντας ένα λεωφορείο, σπάζοντας τα παράθυρα ενός καταστήματος και βανδαλίζοντας αρκετές τράπεζες. Οι μπάτσοι έβγαλαν δακρυγόνα σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Ακολούθησε άτακτη φυγή. Προσπάθησα να προστατευτώ στην είσοδο ενός ξενοδοχείου. Ένα παιδί περίπου 13 ετών που συνοδευόταν από τη μητέρα του, έπαθε κρίση πανικού δίπλα μου. Μετά την εισπνοή μιας συγκεκριμένης ποσότητας δακρυγόνων, ο καθένας μπορεί να χάσει κάπως το μυαλό του. Λίγα λεπτά αφότου είχα απομακρυνθεί, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί έξω, συνελήφθησαν.
Όσοι δεν είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, έτρεχαν στους δρόμους του κέντρου και της Bela Vista, μιας από τις μεγάλες ιταλικές συνοικίες της πόλης. Στο Consolação, είδα ένα VW Beetle να φλέγεται. Κάποιοι λένε ότι οι διαδηλωτές το έκαψαν επίτηδες, άλλοι ότι άρπαξε από ένα φλεγόμενο στρώμα που πετάχτηκε εν μέσω μιας μάχης με μολότοφ.
Το Σάββατο, η Στρατιωτική Αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι 128 άτομα συνελήφθησαν για ανάκριση. Με ένα τηλεφώνημα που έγινε χθες στο Τμήμα Δημόσιας Τάξης, αποκαλύφθηκε ότι συνολικά συνελήφθησαν 135 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 12 ανήλικοι.

πηγη:
http://www.vice.com/gr/read/primeiro-grande-ato-contra-a-copa-sao-paulo-25-janeiro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου