Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η βία κατά γυναικών στην Ελλάδα (συνέντευξη & βίντεο)




Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Διεθνή ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζήτημα που πραγματικά σοκάρει. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο:
  • 1 στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 
  • 40% με 50% των γυναικών   της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Πηγή: http://www.un.org/ (United Nation Secretary --Unite to End Violence against Women)
Συζητάμε, λοιπόν, για τη βία κατά γυναικών στην Ελλάδα με δυο γυναίκες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα. Την Έλενα Αποστολίδου, σύμβουλο γυναικών θυμάτων βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και την Δήμητρα Ρωμανού, δικηγόρο, μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την 25η Νοεμβρίου.
Στην Ελλάδα η βία κατά των γυναικών παρουσιάσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία (μνημονιακά...) χρόνια -κατά μερικές μελέτες περίπου κατά 50%. Όπως μας λέει η Έλενα Αποστολίδου στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης:
«Επιδεινώνονται οι παράγοντες της επικινδυνότητας. Δεν είναι ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χτυπούν τις γυναίκες τους... Κάποιος που ήταν ήδη δράστης τέτοιων αδικημάτων ασκεί πιο συχνά την κακοποίηση... η ανεργία, το κλείσιμο στο σπίτι... κάνουν την κατάσταση πιο επικίνδυνη. Αυξάνουν τη συχνότητα της βίας. Όσο πιο άσχημα είναι κάποιος ψυχολογικά τόσο περισσότερο κλιμακώνει τη βία». 



Για το ζήτημα της αντιμετώπισης της κακοποίησης των γυναικών από τις επίσημες αρχές, η Δήμητρα Ρωμανού μας λέει:
«Συχνά οι αστυνομικοί παροτρύνουν μια γυναίκα θύμα κακοποίησης να γυρίσει σπίτι της. Υπάρχουν περιπτώσει όπου μια γυναίκα να θέλει να καταγγείλει εκβιασμούς από το σύζυγο ή ψυχολογική βία και οι αστυνομικοί απλά γελούν». 



Με τις δυο γυναίκες συζητάμε πλήθος ερωτημάτων και περιπτώσεων: 
Το κοινωνικό προφίλ των γυναικών που υφίστανται βία (αλλά και των ανδρών που εξασκούν βία κατά γυναικών), ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνει τις γυναίκες (στις περισσότερες περιπτώσεις...) να σιωπούν, να ανέχονται τη βία, πως μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα που κακοποιείται από το σύζυγο της ή τον (υποτιθέμενο) φίλο της, και πολλά άλλα. 
Η συνέχεια στη συνέντευξη που ακολουθεί...



Πορεία τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. ενάντια στην έμφυλη βία


Λειτουργεί “Γραμμή SOS” στο τηλέφωνο 15900

είναι 24ωρη γραμμή για τις γυναίκες-θύματα αλλά και τους φίλους, συγγενείς, που θα λάβουν συμβουλευτική…



πηγη: http://left.gr/news/i-kata-gynaikon-stin-ellada-synenteyxi#sthash.GDYPGzOm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου