Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο νέος Ηρώδης της Πορτογαλίας



ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΣ ΚΟΕΛΙΟ


Του
Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πολ Τόμσεν έφθασε στη Λισαβόνα γεμάτος με τα χριστουγεννιάτικα δώρα της τρόικας, που θα συμπληρωθούν με τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο. Λόγω του εορταστικού κλίματος των ημερών ο Τόμσεν και η τρόικα έδειξαν απίστευτη ευαισθησία για τα παιδιά, αποτρέποντας τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα από μια απλή επίσκεψη στον παιδίατρο και αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Από την 1η Ιανουαρίου η επίσκεψη στον παιδίατρο θα στοιχίζει 20 ευρώ, από τα 9,60 ευρώ που στοιχίζει σήμερα, ενώ η επίσκεψη στις πρώτες βοήθειες θα κοστίζει 15 ευρώ από τα σημερινά 8,60. Η απλή επίσκεψη στο γιατρό θα κοστίζει 5 ευρώ από τα 2,25 που στοιχίζει σήμερα, ενώ η βοήθεια νοσηλευτή θα στοιχίζει 4 ευρώ, μέχρι σήμερα δωρεάν. Οι συνταγές για φάρμακα θα κοστίζουν 3 ευρώ! Από αυτά τα μέτρα εξαιρούνται όσοι κερδίζουν λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα, οι έγκυες και οι χρόνιοι ασθενείς, για περίθαλψη μόνο που αφορά το χρόνιο νόσημά τους. Όσοι αρνούνται να πληρώσουν, θα χρεώνονται με πρόστιμο 50 ευρώ, όσο θα είναι και το μέγιστο κόστος της επίσκεψης στις πρώτες βοήθειες! Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ασθενείς που θα περιθάλπονται σε ένα νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή νοσηλευτικό σταθμό, θα προκαταβάλλουν το κόστος της νοσηλείας! Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κερδίσει 100 εκατ. ευρώ, ή το 1% του κόστους για την υγεία, ενώ η τρόικα πιέζει για περαιτέρω άνοδο των τιμών, με στόχο τα έσοδα να φθάσουν στα 150 εκατ. ευρώ.

Οι περιπέτειες του δημοσίου συστήματος υγείας δεν σταματούν εδώ. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την αύξηση του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται τους οικογενειακούς γιατρούς και των πρώτων βοηθειών κατά 20% και των νοσηλευτικών σταθμών κατά 10%.

Εύκολες και φθηνές απολύσεις
Μετά από τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο προχωρά στη θεσμοθέτηση των εύκολων απολύσεων, μειώνοντας το κόστος αποζημίωσης από 30 ημερομίσθια για κάθε έτος εργασίας στα 12, ενώ η τρόικα πιέζει για περαιτέρω μείωση στα 8. Τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η υιοθέτηση των εύκολων και φθηνών απολύσεων θα ενισχύσει περαιτέρω τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η τρόικα ζητά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 37.000 έως το 2014, από τους 500.000 υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο, χωρίς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει και τις άμεσες απολύσεις. Ο Πάσος Κοέλιο έχει διακριθεί σε τηλεοπτικό μαραθώνιο εξηγώντας τα νέα μέτρα έξι μήνες μετά την αναρρίχηση του στην εξουσία. Σε μια από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο Πάσος Κοέλιο ζήτησε μάλιστα από τους πλεονάζοντες καθηγητές να …μεταναστεύσουν! Από το 2006 έως σήμερα μόνο στη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση έχουν χαθεί πάνω από 20.000 θέσεις καθηγητών και δασκάλων. Οι νέες περικοπές στη παιδεία θα φθάσουν στα 380 εκατ. ευρώ, μετά τις περικοπές των 195 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκαν τον Μάιο.
Κινέζικο χρώμα
στις ιδιωτικοποιήσεις

Ο Πάσος Κοέλιο επιτάχυνε και το πρόγραμμα των επιθετικών ιδιωτικοποιήσεων, προσφέροντας για 2,7 δισ. ευρώ το 21,36% της ηλεκτρικής EDP στην κινέζικη Three Gorge, την κρατική εταιρεία που ευθύνεται για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα ελέγχει πλέον μόλις το 3,65% της EDP, ενώ έκλεισε την πόρτα τις εταιρείας στη γερμανική Ε.ΟΝ και τη Μέρκελ, προσδοκώντας ?συμπληρωματικές? επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από την Κίνα στην Πορτογαλία. Έως το τέλος του επομένου έτους θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί οι εταιρείες ΑΝΑ, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια και τα τρένα, η αεροπορική ΤΑΡ. Ξεκίνησε επίσης η ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων CTT, ενώ προβλέπεται μέσα στο έτος και η μερική ιδιωτικοποίηση της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας RTP, της εταιρείας ύδρευσης Aguas de Portugal και των συγκοινωνιών της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Γιατί όμως ο Πάσος Κοέλιο προχωρά σε αυτή την πολιτική, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησής του θα έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2011, σε χαμηλότερα επίπεδα από το 5,90% που προβλέπει το αρχικό Μνημόνιο με την τρόικα; Απλά γιατί τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη δημιουργική λογιστική της Λισαβόνας, που μετέφερε χρέη της δημόσιας διοίκησης από τα ασφαλιστικά Ταμεία των τραπεζών στην Κοινωνική Ασφάλεια, αλλιώς το δημόσιο έλλειμμα θα έφθανε στο 7,50% του ΑΕΠ της χώρας και στο 8% εάν δεν πραγματοποιείτο η άνοδος του ΦΠΑ στο 23% από το 6% για το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο!
Οι Πορτογάλοι για πρώτη φορά είδαν να μειώνεται κατά 50% το δώρο των Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν πάνω από τον ελάχιστο μισθό των 485 ευρώ, ενώ από το νέο έτος αυξάνεται και ο ΦΠΑ σε μια νέα σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Έως τον Ιούλιο θα διαγραφούν από το χάρτη 1.500 δήμοι και έως τον Σεπτέμβριο 19 επαρχίες^ θα μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων. Οι άδειες των εργαζομένων θα μειωθούν κατά τρεις ημέρες το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου