Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.......


                                                                
Μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε εξάρτηση;
Απάντηση:
Για να διαπιστωθεί εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη θα πρέπει να εξεταστεί από ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αυτοί είναι οι κατάλληλοι για να κάνουν τη διάγνωση και να προσφέρουν μια εξειδικευμένη θεραπεία, όπως φαρμακοθεραπεία ή έναν συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και ατομικής ψυχοθεραπείας. Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα:
– Ο πάσων έχει μειωμένη επιθυμία για να κάνει πράγματα ή νιώθει λιγότερη ευχαρίστηση σχεδόν για όλες τις δραστηριότητες.
– Εμφανής μείωση ή αύξηση του βάρους
– Καταθλιπτική διάθεση για ένα μεγάλο τμήμα της ημέρας
– Δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολική υπνηλία
– Κινητική επιβράδυνση
– Κόπωση και χάσιμο της ενεργητικότητας
– Δυσκολία στη σκέψη ή στη συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα
– Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου.
Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να προέλθουν από τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο να αρχίσει να παίρνει ναρκωτικά ή να καταναλώνει αλκοόλ για να νιώσει καλύτερα με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια εξάρτηση. Εάν αυτό συμβεί, η εξάρτηση αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα. Το άτομο που είναι εξαρτημένο λοιπόν θα πρέπει να κάνει στον εαυτό του τις ακόλουθες ερωτήσεις:
– Πίνω, καπνίζω, ή κάνω χρήση ναρκωτικών για να μειώσω συμπτώματα σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω ή για να αισθανθώ καλύτερα;
– Πριν αρχίσω να πίνω, να καπνίζω, να χαρτοπαίζω, ή να κάνω χρήση ουσιών υπέφερα από κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα;
– Αισθάνομαι πραγματικά καλύτερα συμπεριφερόμενος με αυτόν τον τρόπο;
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία για να λύσετε τα προβλήματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου