Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011


Η πολύ-βραβευμένη ταινία μικρού μήκους "Casus Belli" του Γ. Ζώη, που απέσπασε έξοχες κριτικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προβάλλεται (μέσω Conn-X TV), την Παρασκευή 1/7 2011, στις 20:51.



Το κεντρικό θέμα του Casus Belli είναι η ουρά αναμονής. Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά.
Στο σούπερ-μάρκετ, στην εκκλησία, στο κλαμπ, στη γκαλερί, στο ΑΤΜ, στο πρακτορείο Προ-πο και τέλος στη μεγαλύτερη ουρά για συσσίτιο απόρων.
Ο πρώτος σε κάθε ουρά κάνει δύο βήματα και βρίσκεται τελευταίος στην αμέσως επόμενη. Ένας πεινασμένος άστεγος ξεσπάει. Η ουρά του συσσιτίου απόρων διαλύεται και μαζί της διαλύονται και όλες οι υπόλοιπες.
Όπως αναφέρει ο δημιουργός της ταινίας, κυρίαρχο στοιχείο στις ουρές αυτές είναι η αίσθηση της πείνας. Υπάρχει η πείνα για διασκέδαση, η θρησκευτική πείνα, η καλλιτεχνική, η πείνα για χρήματα και τζόγο.
Στην έβδομη και τελευταία ουρά είναι η πείνα με την κυριολεκτική σημασία του όρου.

Στην Ελλάδα της κρίσης, η μυθοπλαστική ταινία του Γιώργου Ζώη, αγγίζει την πραγματικότητα, τις μεγάλες διαφορές της κοινωνίας μας, την αφθονία και την ανέχεια. Όπως ο Γιώργος Ζώης έχει αναφέρει:
«Με τις ουρές μπορείς να δείξεις άμεσα, λιτά και σύντομα, μια ολόκληρη κοινωνία.»

Παρόλη τη μικρή διάρκεια της ταινίας (περίπου 11 λεπτά), στο Casus Belli παίζουν 146 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά, Ιρις Πόνκενα, Ηλίας Γκόγιαννος, Λάμπρος Φιλίππου, Γιώργος Μπινιάρης.
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα για μικρού μήκους ταινίες στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας 2010 και αυτόν το χρόνο συνεχίζει την φεστιβαλική της διαδρομή με το διεθνή διαγωνιστικό του 33ου Clermont Ferrand Film Festival 2011 και το 40ο Rotterdam Filmfestival2011.
Στο Φεστιβάλ της Δράμας η ταινία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία, αυτά των σκηνικών, κουστουμιών, τεχνικής αρτιότητας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερης ταινίας.
Επίσης το Casus Belli βραβεύτηκε πρόσφατα (3 Μαίου 2011) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:
Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε το 1981 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο ΕΜΠ και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην UdK στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή.
Έχει εργαστεί ως βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης με την ταινία Casus Belli, το σενάριο της οποίας επιλέχθηκε στο Euro Connection του Clermont Ferrand το 2009. Το Universal Channel, σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι επαναλήψεις στην Ελληνική τηλεόραση, προσφέρει στους τηλεθεατές ταινίες ποιότητας και συναρπαστικές σειρές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν παιχτεί ξανά στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου