Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ

Το ραντεβού της με τη τζαζ δίνει για 11η χρονιά η "Τεχνόπολις" στο Γκάζι, από 24 έως και 29 Μαϊου.

Το ετήσιο ραντεβού με τη τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 24 έως και τις 29 Μαΐου 2011 (Πειραιώς 100 Γκάζι).
Μουσικά σχήματα από δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο-κατά σειρά εμφάνισης-), αλλά και σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα μικρό αφιέρωμα στους ήχους της Balkan Jazz με καλεσμένους τους Fanfara Tirana από την Αλβανία, καθώς και το Τρίο Μάρθας Μαυροειδή, τον Παντελή Στόικο & Trio Balcano και το GoJam Group από τη χώρα μας, ενώ δεν λείπει από το πρόγραμμα η μοναδική Big Band του Δήμου Αθηναίων, η οποία στην έναρξη του προγράμματος θα εμφανιστεί με την Ελληνοδανέζα συνθέτρια και ερμηνεύτρια Veronica Mortensen.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.
Συγκεκριμένα το Φεστιβάλ, που αποτελεί προϊόν της καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης κι έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας, θα φιλοξενήσει τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα στο είδος, με διεθνή καριέρα και καταξίωση, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων.
Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει το Τρίο Νίκου Αναδολή, που επελέγη από την τριμελή επιτροπή, η οποία συστάθηκε για το λόγο αυτό από τους: Γιώργο Κοντραφούρη (λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καταξιωμένο jazzman), Γιώργο Χαρωνίτη (συνεκδότη του περιοδικού Jazz & Τζαζ) και Γιώργο Χατζηνάσιο (γνωστό μουσικοσυνθέτη).
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα και η διάρκειά τους θα ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυκτα.
Όπως κάθε χρόνο, την αυλαία θα ανοίξει η Big Band του Δήμου Αθηναίων με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, ενώ φέτος θα κλείσει και τη διοργάνωση.

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 21.00

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τρίτη 24/5
21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων & Veronica Mortensen
22.00 GoJam Group
23.00 Fanfara Tirana

Τετάρτη 25/5 21.00 Hybrid Trio + 1 (Ουγγαρία)
Varga Gergely σαξόφωνο, Tálas Áron πλήκτρα, Csízi László ντραμς featuring Tóth István κιθάρα
22.00 Katarina Koscova & The Illusions Trio (Σλοβακία)
23.00 Bernardo Sassetti Trio (Πορτογαλία)
Bernardo Sassetti: πιάνο, Carlos Barretto: μπάσο, Alexandre Frazão: ντραμς

Πέμπτη 26/5 21.00 Ibrahim Electric (Δανία)
Stefan Pasborg ντραμς, Jeppe Tuxen hammond B3, Niclas Knudsen κιθάρα
22.00 Nono Garcia & Tito Alcedo (Ισπανία)
23.00 Michaela Rabitsch & Robert Pawlik (Αυστρία)

Παρασκευή 27/5 21.00 Παντελής Στόικος & Trio Balkano
22.00 Marzio Scholten Quartet (Ολλανδία)
Marzio Scholten κιθάρα, Yaniv Nachum σαξόφωνο, Stefan Lievestro μπάσο, Mark Schilders ντραμς.
23.00 Τρίο Νίκου Αναδολή (Ελλάδα)

Σάββατο 28/5 21.00 Τρίο Μάρθας Μαυροειδή
22.00 Ondrej Kabrna Trio (Τσεχία)
Ondřej Kabrna πιάνο, Jakub Antl μπάσο, Jan Chalupa ντραμς.
23.00 Nils Berg Cinemascope (Σουηδία)
Nils Berg πνευστά, προβολέας, Christopher Cantillo ντραμς, Josef Kallerdahl μπάσο.

Κυριακή 29/5 21.00 David Laboriel Trio (Λουξεμβούργο)
22.00 Christian Mendoza Group (Βέλγιο)
23.00 Big Band Δήμου Αθηναίων

Τέλος, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού για τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί, παράλληλα και η έκθεση τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.
Η πρώτη εντύπωση από τις φωτογραφίες του Χρήστου Κοψαχείλη είναι αυτή της απόλυτης συμμετοχής. Η έλλειψη κάθε είδους σκηνοθετικής επιμέλειας είναι χαρακτηριστική, όπως ακριβώς και η αίσθηση ότι ο δημιουργός χρησιμοποιεί τη μηχανή του σαν μουσικό όργανο, εναρμονίζοντας το σόλο και περιμένοντας την κατάλληλη, τη μοναδική στιγμή που θα δώσει ξεχωριστό χρώμα στον ήχο. Η εντύπωση αυτή παραμένει και επαυξάνεται. Η τεχνική του παίζεται στο ασπρόμαυρο χρώμα, όμως το φως του είναι ζωντανό... Όπως στη τζαζ...
Το μόνιμο θέμα του Λευτέρη Αρβανίτη είναι η μουσική και τα στιγμιότυπα που «πιάνει» η μηχανή του και αφορούν στη χρωματική αρμονία του κομματιού, στη συγκινησιακή ένταση του ήχου, στην εκφραστική αγωνία του καλλιτέχνη. Και αυτό που αποτυπώνει στα «στιγμιαία» πορτρέτα του μένει στο βλέμμα και στο νου του θεατή ως «ακρόαμα» ποικίλων λεπτομερειών, οι οποίες στη μουσική βιώνονται μόνο μέσω της επαναληπτικής – ή επανειλημμένης – ακρόασης. Η μουσική εμπειρία απλώνεται το ίδιο λεπτομερειακά, σε δυο διαστάσεις...».

Διάρκεια έκθεσης: 24/05 - 01/06

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 24-29/05: 19.00 - 00.00
30/05 -1/06:19.00 - 22.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου